Huiselijk geweld

Spraakmakende Zaken

Paul Rosenmöller

schaduw

shcaduw


Huiselijk geweld
TV Ned 2 - di 9 jun 2009 21.24 uur
HH TV Ned 2 - wo 10 jun 13.57 uur


Get Microsoft SilverlightKlik hier om op de uitzending te reageren

De politie krijgt per jaar ruim 64.000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Elke vier dagen overlijdt er in Nederland iemand aan de gevolgen van huiselijk geweld. Geweld achter de voordeur is een groot taboe en komt in alle lagen van de bevolking voor. Per jaar overlijden 75 vrouwen, 50 kinderen en 25 mannen door mishandeling door huisgenoten. In Spraakmakende Zaken de resultaten van een nieuwe aanpak, die plegers van geweld tijdelijk uit huis plaatst: het huisverbod.

Hoofdgast in deze uitzending is mevrouw Smits die slachtoffer werd van huiselijk geweld en nu bestuurslid is van Stichting Zijweg, de belangenbehartiger van vrouwen die te maken hebben met (ex-)partnergeweld. Zij vertelt hoe het geweld vrijwel ongemerkt haar relatie in sloop en hoe het zich steeds meer manifesteerde. Lange tijd realiseerde ze zich de ernst van de situatie niet. De omslag kwam na een klap van haar partner op haar oor, waarbij haar trommelvlies brak.

Na het interview met mevrouw Smits wordt over het thema doorgepraat met Mariëtte Christophe, landelijk programmaleider Huiselijk Geweld bij de politie, Sara Etty, beleidsmedewerker bij de GGD in Rotterdam en ketenregisseur van het tijdelijk huisverbod en klinisch psycholoog Yvo Pothaar, die daders van huiselijk geweld behandelt.

Links: Hulp bij huiselijk geweld
www.stichtingzijweg.nl
Stichting Zijweg behartigt de belangen van vrouwelijke slachtoffers van (ex-)partnergeweld en hun kinderen, door informatie, participatie en slachtofferemancipatie. Veel vrouwen lopen tegen dezelfde knelpunten aan in hun zoektocht naar veiligheid, medische hulp, juridische steun en huisvesting. Vanuit een uniek gezichtspunt - namelijk vanuit de invalshoek van ervaringsdeskundigen - beoogt de stichting nieuwe inzichten aan te dragen voor het stoppen van geweld achter de voordeur en voor het maatschappelijk debat hierover.

Stop huiselijk geweld en voorkom relatieproblemen
www.huiselijkgeweld.nl
Slachtofferhulp
Steunpunt Huiselijk Geweld